keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

NUORET OSAKEMARKKINOILLA

Viimeksi höpisin naisista finanssialalla ja nyt on kohteena lapset ja nuoret. Tarpeeksi en voi painottaa aikaisin aloittamisen tärkeyttä ja varsinkin nyt kun olen päässyt intohimoni kanssa ihan oikeisiin hommiin mun paasaus ei lopu koskaan.

Perustettiin viime viikolla Osakesäästäjien Keskusliiton alla toimiva nuorisoverkosto Nuoret Osakesäästäjät. Tarkoituksena on innostaa, rohkaista ja kannustaa nuoria osakemarkkinoille, antaa tietoa sekä järjestää tapahtumia, koulutuksia, skaboja ja mitä nyt keksitäänkään tulevaisuudessa. Ainakin jonkinlainen mallisalkku on mahdollisesti luvassa, kunhan päästään alkuun! Teemana kuitenkin on, että tyylillä ei ole väliä, vaan aloittamisella. Koska on nuorista kyse, varmaan lähdetään alkuun ihan perus rahastoista ja ETF:stä liikenteeseen, mutta en sano, etteikö joskus mentäisi syvälle johdannaishimmeleidenkin maailmaan. Kuten sanoin, sijoitustyylejä on monia.

Meidän porukassa on kahdeksan nuorta (21-29v) hyvin erilaista osakesijoittajaa, joten saadaan varmasti monipuolisesti kaikkia kiinnostavaa sisältöä aikaan. Kasaillaan varmasti myös erilaisia tietopaketteja esimerkiksi kelan tulovalvonnasta, mutta mennään myös ihan ruohonjuuritasolle ja selitetään mikä on pörssi, sen tehtävä ja kuinka se ensimmäinen arvo-osuustili oikein avataan ja ensimmäinen toimeksianto laitetaan markkinalle.

Ensimmäiset sometilit on jo auki ja meidät löytää Facebookista TÄÄLTÄ, Twitteristä TÄÄLTÄ, LinkedInistä TÄÄLTÄ ja Sharevillesta TÄÄLTÄ. Hashtagina käytetään #NuoretOsakesäästäjät.

Miksi mulle on sydämen asia saada avattua mahdollisimman monta arvo-osuustiliä ja niille mahdollisimman säännöllinen käyttö? Ei, en saa provikkapalkkaa. En saa mitään palkkaa.

Tulevaisuudessa ei voi nojata eläkejärjestelmään. Eliniänodote kasvaa ja eläkkeellä saatetaan olla jopa 30-40 vuotta. Jos on tottunut 3000€/kk ansioihin tippuu se luultavasti ainakin 30%, jopa 50%. Tämä gäppi pitäisi jollain täyttää. Sen jo maksetun parinsadan tuhannen euron omakotitalon myymisellä ei pitkälle pötkitä. Liian moni on siinä uskossa, että eläkeikä rahoitetaan omaisuutta myymällä. Summan kun jakaa vaikka kolmellekymmenellekin vuodelle, ei siitä montaa sataa euroa jää per kuukausi. Kuukausi vanhainkodissakin maksaa jo useamman tuhannen mikäli niin huonoon kuntoon joutuu.

Tiedän, ihan supermasentavaa ja epäseksikästä miettiä vanhainkotilaskuja parikymppisenä.

Otetaan mediaseksikkäämpi kulma ja luvataan keskivertoa huomattavasti parempi elintaso vanhoille päiville. Aloittaa vaikka rippirahoista, sitten muutaman sadan euron kesätyörahat muutamana vuonna, YO-lahjarahat, sitten vaikka taas muutaman vuoden hiljaisempi hetki jos opiskelupaikan ovet aukeavat (opiskelijanakin pystyy kyllä säästämään, olen siitä elävä esimerkki) ja sitten taas palkkatuloista tasaisen tappavaan tahtiin hamaan tulevaisuuteen. 5-10% nettotuloista kun laittaa 15-kesäisestä hyvin hajautetusti osakemarkkinoille voi olla lähes (joo, osakemarkkinoilla on riskinsä) varma, että eläkkeellä sulla on huomattavasti hienompi auto kun naapurin Pirkolla, joka aloitti säästämisen vasta kun sai asuntolainansa maksettua 55-vuotiaana.

Tässä täytyy huomioida, että sitä hienoa autoa ei saa ostaa kerätyllä potilla siinä 18-kesäisenä. Vesittyy koko idea. Sijoittamisen suola, sokeri ja yrttipippuri on korkoa korolle ilmiö ja jos neljän vuoden välein ostaa uuden auton myymällä omistukset on se yhtä tyhjän kanssa.

Ei kaikkea rahaa tarvitse laittaa säästöön ja kituuttaa koko aikuisikää. Totta kai elämästä pitää nauttia, mutta jos haluaa matkalle, olisi matkakassa hyvä säästää vaikka toiselle tilille. Tai pitää ainakin varat mielessä erillisinä. Säästösumman voi pitää pienenä, mutta sijoitushorisontti olisi hyvä pitää mahdollisimman pitkänä. Tällä tyylillä elelee leveästi työiän ja ei tule säästämisen kanssa niin sanottu pilkkupaniikki kun huomaa, että eläkeikään on enää viisi vuotta aikaa, mutta säästöt loistavat poissaolollaan. Esimerkkinä jos säästää 15-vuotiaasta asti 50€/kk hajautetusti esimerkiksi passiiviseen indeksirahastoon, jonka tuotto on maltillisesti laskettu 7% on eläkeikään päästessä karkeasti 250 000€. Siis neljäsosamiljoona! Ja summa tosiaan on noin pieni kuin 50€/kk. Jos olisin laittanut saman summan säästöön korottomalle tilille, olisi mulla 30 000€. Pieni ero. Tästäkin inflaatio olisi vienyt vielä osansa. Aikaisin aloittamisella on siis eksponentiaalinen hyöty.

Mieti jos nostaisit työikään päästessäsi summan vaikka 200€ ja säästäisit tuon summan eläkeikään asti? Summa nousee reilusti yli puoleen miljoonaan euroon. Tuntuu isolta ja siltä, että kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, mutta jos ottaa tavoitteeksi heti rippikouluikäisenä säästää tavoitteellisesti, ei se tunnu niin isolta asialta ja suurelta summalta. Eikä se lopulta ole mistään muusta elämisestä pois, päinvastoin. Osakesijoittaminen ja markkinoiden seuranta tuo nii paljon iloa ja välillä jännitystäkin elämään. Itse sijoitin vuonna 2016 58% nettotuloista milloin mihinkin ja ei musta tunnu, että missasin mitään. Kävin ulkomaillakin. Ja baarissa (ne reissut olisi kyllä voinut ennemmin sijoittaa osakemarkkinoille kuin paikalliseen kuppilaan ;). Eli kaikki on mahdollista kun vain asennoituu oikein. Totta kai elämässä sattuu ikäviä asioita ja aina ei ole mahdollisuutta säästää ja välillä säästöjä joutuu käyttämään esimerkiksi jos sairastuu, mutta ainakin sitten on mistä ottaa.

Jokainen joka mun blogia normaalisti lukee tietää kaiken tämän mitä ylhäällä selitin, mutta suurin osa suomalaisista nuorista ei. Ja se on se syy miksi Nuorten Osakesäästäjien toimintaan alunperin mukaan lähdin. Mun tavoite on saada edes yksi mun paasauksen kohteeksi joutunut nuori Suomen eniten tienanneiden listalle tulevaisuudessa. Tietysti toivon, että miljonäärilistalla olisi tuhansia tällä hetkellä 10-30-vuotiaita, jotka hiffasivat aloittaa nyt vuonna 2017 eikä vasta kun asuntolaina on maksettu siinä kuudenkympin hujakoilla.

Selitin pienessä juhlahumussa varmaan kolme tuntia kahdelle 12- ja 14-vuotiaalle tytölle aloittamisesta, osakkeista, rahastoista ja rippirahojen käytöstä ja olin todella iloinen siitä vastaanotosta. Tytöt eivät näyttäneet sekuntiakaan kyllästymisen merkkejä (ansaitut oscarit?) ja kysyivät lopuksi "siis voidaanko aloittaa jo tänään?". Ja eilen pikkusisko kyseli miten asetetaan toimeksianto ja illemmalla vielä neuvoja kuukausisäästösopimuksen tekoon.

Tuntui niin hyvältä.

Tuolla jossain on satoja tuhansia nuoria, joita kiinnostaisi talous, mutta heitä ei vain saavuteta, koska esimerkiksi yhteiskuntaopin opettajaa ei osakemarkkinat kiinnosta. Meidän uuden verkoston tehtävä on tavoittaa nekin nuoret, jotka eivät voittaneet opelotossa sijoittamisesta kiinnostunutta maikkaa tai joidenka vanhemmat eivät kannusta pitkäjänteiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

2 kommenttia:

 1. Toivotan vilpittömästi onnea ja voimia projektiin. Suomalaisten keskimäärin heikko ymmärrys talousasioista takaa, että teidän porukalle riittää töitä nuorison keskuudessa. Jos olisin kymmenen vuotta nuorempi, tulisin mukaan talkoisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sähköposti heittää näköjään kommentti-ilmoitukset roskapostiin ja en ollut huomannut tätä hö!

   Mutta kiiiiitos paljon :) Urakkaa on, mutta uskon että hauskaakin saadaan pitää!

   Poista